Seuramme

Jyväskylän Dante Alighieri -seura (Società Dante Alighieri - Comitato di Jyväskylä) syntyi 1960-luvulla. Joulukuusta 2007 lähtien se on ollut rekisteröity yhdistys. Seuramme on jäsenmäärältään suurin suomalainen Dante-seura; tällä hetkellä seurassa on reilut 150 jäsentä. Seuramme, kuten kaikkien maalilman Dante-seurojen, kattojärjestö on Rommassa sijaitseva pääseura, Società Dante Alighieri.

Società Dante Alighieri perustettiin vuonna 1889, jolloin Giosuè Carduccin, Italian kansallisrunoilijan ja kirjailijan, johtama triesteläisten intellektuellien ryhmä esitti ajatuksen italian kielen ja kulttuurin vaalimisesta niin Italiassa kuin maan rajojen ulkopuolellakin. Järjestöstä tuli 18.7.1893 virallisesti yleishyödyllinen yhteisö, jonka päätehtävänä on Italian kielen ja kulttuurin vaaliminen ja levittäminen kaikkialla maailmassa.

Società Dante Alighierin puheenjohtajana on toiminut vuodesta 2015 historijoitsija Andrea Riccardi. Järjestön verkostoon kuuluu nykyisin yli 480 paikallisseuraa (comitato) 80:ssa maassa ympäri maailmaa.



Jyväskylän Dante Alighieri -seuran toimintaa tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

 

Seuran hallitus kaudella helmikuu 2023 - helmikuu 2024

 

Puheenjohtaja: Merja Pänkäläinen (facebook) 
Varapuheenjohtaja: Sinikka Kiilavuori (jäsenrekisteri, verkkosivut, jäsentiedote)
Sihteeri: Maria Kotiranta
Rahastonhoitaja: Susanna Jouhiaho (facebook)
Jäsen: Sabrina Suuronen
Jäsen: Anneli Virtanen
Jäsen: Daniela Ferretti

Kunniapuheenjohtaja: seuran pitkäaikainen entinen puheenjohtaja Giuseppe La Grassa